Cursillo mozgalom elismerése

A Szentszék hivatalosan elismerte a Cursillo lelkiségi mozgalmat

A Spanyolországban létrejött Cursillos de Cristianidad egyike a világ legnépszerûbb lelkiségi közösségének. A mozgalom 2004-ben elnyerte a Szentszék hivatalos jóváhagyását, az erre vonatkozó rendeletet a Világiak Pápai Tanácsa székházában Stanislaw Rylko érsek hozta nyilvánosságra igeliturgia keretében, 2004. június 11-én pénteken.

A szertartáson jelen voltak a mozgalom négy nemzetközi csoportjának vezetõi, valamint különbözõ országok püspökei. A Cursillo apostoli mozgalom ma már a világ 60 országában, 800 egyházmegyében van jelen és körülbelül 5 millió tagot számlál. Maga a cursillo szó rövid tanfolyamot jelent. A mozgalom módszere az, hogy lelki hétvégékre hívja meg az érdeklõdõket, azokat, akik a keresztény hitigazságokban keresik Istent. Az elsõ cursillo-t a spanyolországi Mallorca-szigetén tartották, a helyi katolikus akció fiataljainak Santiago de Compostela-i zarándoklata gyümölcseként. A cursillo-k villámgyorsan elterjedtek spanyol földön, majd Európa más országiban, sõt az amerikai földrészen is. A mozgalom kezdeteitõl, 1949-tól 15 millió katolikus végzett cursillo-t. Magyarországon 1989-ben tûntek fel, jelenleg hat magyar egyházmegyében vannak jelen. VR/MK

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Portálunk igénybevételével, ön beleegyezik a cookie-k használatába.