Sütemények redeptjei

Pogácsa "ne próbálj mást, mert ez tényleg finom"

50 dkg liszt
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
1 pohár tejföl
20 dkg margarin
7 dkg zsír!
1,5 teáskanál só (Ne tegyél kevesebb sót, mert sótlan lesz!)
1 kávéskanál cukor (Élesztő tejben megfuttatásához)

A szokott sorrendben összegyúrjuk, legalább egy éjszakán át nejlon zacskóban hűtőben tarjuk, majd átgyúrás után félórát pihen, szaggatjuk, tetejét a tojás fehérjével megkenjük. Lehet sajtot tenni a tetejére, de nem lesz finomabb tőle.

Jó étvágyat! Borsodi Balázs

Hájas

Hájas: ½ kg lisztet beleszitálok a tálba, bele ütök egy tojást. Majd 2,5 dl langyos vízben feloldok egy diónyi zsírt, egy teáskanál sót és egy evőkanál ecetet. ezzel a keverékkel és a fél kiló liszttel, tojással rétes tésztát készítek. Előfordulhat, hogy nem kell mind a az egész folyadék, de az is ,hogy egy kis langyos vízzel még pótolni kell. a tészta állagától függően. a tésztát félre teszem pihenni.

½ kg hájat elkeverek 20 dkg liszttel.

A tésztát kinyújtjuk, majd az alsó 2/3 részét megkenjük a háj  1/3 részével, majd hajtogatjuk. Először a felső egyharmadot hajtjuk rá, majd alulról fölhajtom, majd balról jobbra és jobbról balra. Ezt 3-szor ismétlem. Minden hajtogatás között legalább 30 percig pihentetem.majd tetszés szerint töltöm, előmelegített  sütőbe rakom a vágott felével befele.

 Jó étvágyat.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Portálunk igénybevételével, ön beleegyezik a cookie-k használatába.