2016. március 15.

¡De colores!

Vera mama hírharangja. III. évfolyam 7. szám

                                                                                                                                         2016. március 15.

Kedves cursillos testvéreim!

Az elmúlt hónap igazán eseménydús volt. A férfi cursillo közben zajlott a Magyarországi Cursillo Nemzeti Titkárságának Találkozója Máriabesnyőn, amelyen a fiúk elfoglaltsága miatt három hölgy vett részt, és volt egy munkatársi szeminárium Mátraverebély-Szentkúton, ahová azzal a szándékkal is mentünk, hogy felmérjük, lehetne-e ott cursillot tartani. Mindegyikről kaptok beszámolót, időrendi sorrendben! (Bocsánat a kicsi betűkért, így fért el…)

Mostantól a honlapon is megtaláljátok a hírleveleket! Köszönöm Borsodi Balázsnak! <3

Az egyházmegyei ultreya július 23-án, szombaton lesz, a gödöllői Szentháromság templomban és közösségi házban. Mindenkit szeretettel várunk!

››››››››››››››››››››ššššššššššššššššššššš

Kedves Zsuzsa!

Olvastam, hogy vártok beszámolókat. Azt gondolom, ha már ti imádkoztatok értünk, akkor az a legkevesebb, ha pár sort írok nektek köszönetként. Én a hétvégén voltam a 19. férfi Cursillon. 10 éve, amikor hívtak elutasítottam ezt a csodálatos lehetőséget. Pedig keresztény voltam. Az. Igazi wellness keresztény, aki az imáit csak hadarta, tudjuk le alapon... A hitem nem volt elég erős. Ezért aztán a sátánnak jó táptalaja voltam. Ma már látom, hogy törvényszerű volt, hogy el fogok bukni. Meg is történt, hogy 6 éve elvált tőlem a feleségem. A hitem is romokba került nem csak az életem. De valamiért az Úr nem engedett elveszni teljesen. Építgettem újra az életemet, de nem voltak igaziak a sikerek. Egy hullámzás volt az életem. Tavaly éreztem először, hogy szólt az Úr, miszerint nekem kell tennem valamit másokért. Az egyházközösségünk Karitatív csoportjának tagja lettem. Ott ajánlották nekem ezt a lehetőséget. Ha anno nem mondok nemet, akkor ma egyben van a családom. De ennek valamiért így kellett lennie. Annak viszont hogy a jövőmnek már nem az árnyékos, hanem a napfényes oldalon, Jézus tanításai szerint kell épülnie annak meg megint csak így kell lennie. :) Sose gondoltam, hogy ilyen jó hangulatú, belsőséges, baráti lehet 3 nap alatt egymást addig nem ismerő emberek közössége. Azt a rengeteg meglepetést, szeretetet, amit kaptunk a szervezőktől, na és az Úrtól azt nem lehet elmondani. Nem találok szavakat... Tényleg azt kaptam, amire szükségem volt, sőt nagyon sokszor többet és nem azt, amit én akartam kapni. A munkának, az imáknak meg is lett a haszna. Már sikeresen meg is kezdtem az evangelizációt. Tele vagyok tervekkel!!!

Nagyon köszönöm nektek az imáitokat és hogy közétek kerülhettem!

De colores!                                                                                                                                                         András

››››››››››››››››››››


ššššššššššššššššššššš

A Magyarországi Cursillo Nemzeti Titkárságának Találkozója

        Február 12-13-án került megrendezésre a cursillo titkárságának országos találkozója.

Ami számunkra különlegessé teszi ezt az eseményt, hogy a szervezéssel mi lettünk megbízva és mivel erre az időpontra csak Máriabesnyőn sikerült szállást találni, így kétszeresen is mi voltunk a házigazdák. Érdekessége még, hogy most meg a férfi cursillónkkal esett egy időpontba (tavaly a nőivel) így 3 női munkatárs képviselte egyházmegyénket: Balogné Ani, Mikolyné Magdi és Tóthné Eszter.

        Összesen 35-en voltunk az egész országból, sőt határon túlról (Erdélyből) is voltak lelkes munkatársak, atyák. Természetesen ott volt Székely János püspök atya országos lelki vezető és Fabók Ildikó világi vezető.

        Számomra a jelenlévők közötti szeretet, egység volt a legnagyobb élmény, ami a különbözőségek ellenére is megvolt közöttünk. Képviselve volt a jezsuita és a verbita vonal. Mindkettő ugyanazon az alapon nyugszik, és mindkettő működik, de egyházmegyénként –a helyi viszonyok miatt – vannak eltérések.

        Találkoztunk a református, a görög katolikus és a börtön cursillo képviselőivel is.

        A péntek délután és a szombat reggel lelkigyakorlatos jellegű volt, amit Gulyás Zsolt atya vezetett. Az érdemi munka szombat délelőtt tíztől délután négyig tartott.

        Az egyházmegyei beszámolók után Székely püspök atya foglalta össze a helyzetet és tett javaslatot a továbblépésre. A fiatalításra hívta fel a figyelmet, mert a beszámolók alapján az tűnt ki, hogy sok helyen a munkatársak is, és a végzett cursillósok is az idősebb korosztályba tartoznak. (Van ahol 70 év az átlag életkor.) A fiatalabb korosztály bevonására van szükség. Európában is sok helyen azért sorvadt el a cursillo, mert nem nyitottak a fiatalok felé.

        A másik általános gond a papkérdés. Több olyan egyházmegye van, ahol még a püspöki támogatása sincs meg a cursillónak, de azokban az egyházmegyékben is jelentkezik a cursillós paphiány, ahol a megyéspüspök támogatását élvezik. A papok leterheltsége miatt nehéz egy hétvégére elszakadni az egyházközségből, nehéz helyettesítőt találni. Székely püspök atya javaslata: „A papokat engedjük el misézni, majd szombaton este visszajönnek a gyóntatásra. Vasárnap elmehetnek a „Krisztus üzenet” után, a záróra visszajönnek.” Az is járható út, ha csak egy pap van, és az esti gyóntatásra jön be másik pap, ha szükséges.

        Az elkészült kék imakönyvvel kapcsolatos észrevételeket Kovács Ádám gyűjti össze.

        Végéhez közeledik a Székely János püspök atya által javasolt mondatok beépítésével a verbita és a jezsuita stílusú cursillóban használt vázlatok összefésülése, amit Várdai Judit és Robotka Zsolt végeztek. Még az észrevételeket várják, és augusztusban véglegesíteni szeretnék.

        Orosz Árpád atya elmondta, hogy elindult a börtön és a cigány cursillo. Az elmúlt évben 5 börtönben tartottak cursillót, nagyon nagy hatással volt a fogvatartottakra is, a munkatársakra is. Az idei évre tízet terveznek férfibörtönökben és kettőt női börtönben.

        A Szeged-Csanád egyházmegyében ősszel volt egy férfi és egy női cigány cursillo, az idei terv 10, szeptemberben Máriabesnyőn is lesz. Márciusban cigány munkatársképző lesz Esztergomban. A börtönökben is és a cigány cursillóban is szükség van cigány munkatársakra.

        Székely János püspök atya szomorúan mondta: Nincs jó állapotban az Európai kereszténység, nincs öröm, nincs lelkesedés a keresztényekben. „Ha nem hisztek, nem maradtok meg!” (Iz 7,9) Kihívás a migrációs hullám. Meg kell erősítsük kereszténységünket, ezért alakul meg a Magyar Városmissziós Szövetség. A terv, ½ évente egy-egy városban 3 napra kimenni az utcára, ahol tanúságtételekkel fogják hirdetni a kereszténységet.

        Fabók Ildikó elmondta, hogy a megegyezés szerint a következő év az előcursillo éve lesz. El kell kezdeni a szervezést.

        Az idei országos ultreyát a Székesfehérvári egyházmegyébe terveztük, de még nem kaptuk választ levelünkre Spányi Antal püspök úrtól – mondta Székely János püspök atya. Ha nem kapjuk meg az engedélyt, akkor Nagykanizsa elvállalja a szervezést. Ez egy hónapon belül eldől.

        Kovács Ádám elmondta, milyen a cursillo világszervezetének a felépítése. Mi, az Európai Titkársághoz kapcsolódunk. Az Európai Titkárság költségvetéséhez a nemzeti titkárságok hozzájárulnak, Magyarország évente 100.000,- Ft-ot fizet, ami az egyházmegyék hozzájárulásaiból jön össze.

        Szieberth Máté nemzetközi felelős nyelvet beszélő segítőket keresett a kapcsolattartásra. (Az egyházmegyénkben körülnézve Venance Wapokurva vállalta a segítséget.)

        Közös imával és Székely János püspök atya áldásával ért véget az értekezlet.

                                                                                                                                                                         Balog Attiláné Ani

››››››››››››››››››››


ššššššššššššššššššššš

2016. február 19-20. Mátraverebély – Szentkút. Ide igyekeztünk, cursillós munkatársak egy kis egymásnak örüléses továbbképzésre. Szerencsére mindenki megérkezett, ki erre, ki arra kerülte ki az M3-as illetve a 30-as út dugóit.

Tíz évvel ezelőtt voltam itt egy pünkösdi búcsú alkalmából. Azóta nagyon nagy változáson esett át a kegyhely.

Szentmisével kezdődött a programunk. Peregrin atya prédikációja útmutató volt számunkra. Amíg a misére vártunk gyönyörködhettünk a kegytemplom oltárképén és a gyönyörű freskókon. Vacsora előtt megérkezett Gulyás Zsolt atya – Karcag plébánosa, érseki tanácsos – aki a foglalkozásokat vezette. Mesélt arról, hogyan alakult az élete, mióta nem találkoztunk. A kiscsoportos foglalkozás első feladata volt, hogy mire emlékezünk a másfél évvel ezelőtti máriabesnyői találkozásunkkor elhangzottakból. Nagyon ügyesek voltunk, mert minden csoportban volt valaki, aki magával hozta a korábbi jegyzeteit. Zsolt atya elismerően bólogatott. A foglalkozás célja, a cursillo üzenetének hatékony szeretetteljes átadása a jelölteknek. Mi a feladata egy asztalmunkásnak, hogyan kezeljünk kényes helyzeteket? Hosszúra nyúlt az este, de másnap üdén, frissen folytattuk a munkát. Számomra nagyon emlékezetes marad, hogy az érzéseinket el kell fogadni. Az igazi önmegtagadás, hogy elvállalom olyannak magam, amilyen vagyok. Nagyon hamar eljött a búcsúzkodás ideje. Abban bízva, hogy még az idén sikerül újra találkoznunk, indultunk haza.

De colores:                                                                                                                                                  Holló Anna

››››››››››››››››››››


ššššššššššššššššššššš

Ide kérem a beszámolókat: Nagy Andrásné Zsuzsa, Zsiráfné: (felelőtlen szerkesztő)

   Telefon: 20-391-68-19 (egyházi flottás, rejtett 30-as); e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

¡¡¡DE COLORES!!!

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Portálunk igénybevételével, ön beleegyezik a cookie-k használatába.