Elhunyt Eduardo Bonnin, a Cursillo Mozgalom egyik alapítója

A Cursillo lelkiségi mozgalom meghatározó személyisége hosszú betegség után, 91 éves korában Palma de Mallorcán halt meg. Eduardo Bonnin gyászmiséjét február 12-én mutatja be Mallorca püspöke, Jesus Murgui. A Cursillo Mozgalom a spanyol polgárháborút követõen – ötvenhárom évvel ezelõtt – Mallorca szigetén született meg. Magyarországon 1989 óta van jelen.

 
A spanyol eredetû „cursillo” szó jenetése: 'rövid tanfolyam' a kereszténységrõl. Ezeket a háromnapos tanfolyamokat a most elhunyt Eduardo Bonnin fejlesztette ki. Alapgondolata az volt, hogy a világot, az embereket alapvetõen nem a „szervezés”, nem egy-egy intézmény mozgatja, sokkal inkább a közvetlen környezet, amelyben élnek - vagyis a környezetet kell megváltoztatni. Az általa kidolgozott módszer lényege, hogy az a különféle társadalmi és kulturális környezetbõl érkezõ hívõk vagy éppen (még) nem hívõk számára egyaránt alkalmazható legyen. A Cursillo legfõbb célja az egyes ember – és ezzel együtt a társadalom – lelki, mentális értelemben vett támogatása. Keresztény szellemben igyekszik átalakítani a munkahelyi légkört, tartalmasabbá tenni a családi életet. Kisközösségek létrehozásával a kallódókat, a keresõket is megpróbálja felkarolni. Eduardo Bonnin 1997-ben – nyolcvanegy évesen – Budapesten is járt. A millennium évében, 2000 júliusában pedig Magyarországról és Erdélybõl kétszázötven fõs cursillós csoport zarándokolt Rómába, ahol találkozhattak II. János Pál pápával is.
 Magyar Kurír/Spesnet
 Fotó: magazin.ujember.katolikus.hu 
A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Portálunk igénybevételével, ön beleegyezik a cookie-k használatába.